Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Batterijen transformeren energievoorziening en verdienmodellen in de glastuinbouw"

In de wereld van de glastuinbouw ontwikkelen batterij-energieopslagsystemen zich snel van nicheoplossingen tot essentiële componenten voor een duurzame energievoorziening. Deze systemen spelen een belangrijke rol bij het optimaliseren van energieverbruik, het balanceren van het energienetwerk en het optimaliseren van de efficiëntie van duurzame energiebronnen zoals zonne-energie.

Veranderingen in beleid, zoals belastingen op WKK-gas en de groei van duurzame opwek, beïnvloeden de rentabiliteit van WKK-installaties. Dit verhoogt de aantrekkelijkheid van batterijsystemen, omdat ze beter aanpasbaar zijn aan veranderende marktomstandigheden. Aangezien de meeste tuinbouwbedrijven al volledige toegang hebben tot de markt (contracten met EPEX en intraday biedingen en onbalansverrekening), zijn batterij systemen goed te integreren in het systeem, betoogt Jaap Vreugdenhil van Ampowr. Hij is er Energy Services Manager.


Jaap naast een 2060 kWh Ampowr batterijsysteem

Verdienmodellen
Batterijsystemen bieden niet alleen operationele voordelen, maar ook financiële kansen. Verdienmodellen variëren van het verminderen van energiekosten door piekverlaging in congestiegebieden tot het leveren van systeemdiensten aan Tennet. Met een batterijsysteem kan een teler deelnemen aan onbalanshandel, waarbij flexibiliteit in energieverbruik wordt ingezet om in te spelen op marktfluctuaties. "Hoewel de energiecrisis lang achter ons ligt, blijft de volatiliteit op onbalans hoog."

Onbalanshandel
Batterijsystemen zijn geschikt voor deelname aan onbalanshandel vanwege hun snelle respons en flexibiliteit. De systemen kunnen energie opslaan wanneer het aanbod groter is dan de vraag en deze opgeslagen energie vrijgeven wanneer de vraag het aanbod overschrijdt. Een onbalansalgoritme kan de batterij binnen de beschikbare netcapaciteit zo goed mogelijk laden en ontladen om te profiteren van prijsverschillen op de onbalansmarkt. Dit maximaliseert het gebruik van de beschikbare (terug)levercapaciteit. Een bijkomend voordeel is dat zonnepanelen minder vaak worden afgeschakeld.

Verschuiving inzet WKK naar systeemdiensten
Traditioneel worden WKK-installaties gebruikt voor zowel warmte- als elektriciteitsproductie. Echter, met de toename van duurzame elektriciteitsopwekking, de uitrol van warmtenetwerken en toenemende belastingdruk op fossiele brandstoffen, worden WKK-installaties steeds vaker ingezet voor het leveren van noodvermogen aan Tennet (mFRR up).

"Waar een WKK te traag reageert om het regelsignaal van Tennet te kunnen volgen en een batterij te weinig capaciteit heeft om dit 24 uur te kunnen volhouden, kan de combinatie wel worden ingezet voor regelvermogen (aFRR (up). De capaciteitsvergoeding voor aFRR ligt circa 3 keer zo hoog als die voor het meer gebruikelijke mFRR. Door een energiebieding te plaatsen kan er op aFRR nog steeds worden gehandeld, vergelijkbaar met passieve onbalanshandel. Bijkomend voordeel is dat regeltoestand 2 geen invloed heeft op de uitbetaalprijs van Tennet, iets wat bij onbalanshandel steeds vaker leidt tot lager dan verwachte prijsvorming."

Stel dat een batterij wordt gekoppeld aan een e-boiler in een reserve leverende groep, dan kan de batterij worden geladen middels een aFRR bieding. De combinatie incasseert dan de capaciteitsvergoeding voor aFRR (down). Bij afroep wordt eerst de batterij geladen en pas daarna wordt de boiler gestart. Ook kunnen combinaties worden gezocht met snel regelbare LED-belichtingsgroepen.

Businesscase
De businesscase verschilt van bedrijf tot bedrijf en is afhankelijk van factoren zoals beschikbare inkoop- en teruglevercapaciteit op het net, weet Jaap. Daarnaast wordt gekeken naar mogelijke combinaties met flexibele assets op het bedrijf. Een reserve leverende groep (WKK + batterij) welke in de zomer voor aFRR wordt ingezet en waarbij de batterij de rest van het jaar op onbalans wordt ingezet, levert vaak al een terugverdientijd van minder dan 3 jaar op. Vanwege verschillende markten en verdienmodellen is het neerwaartse risico beheersbaar omdat er kan worden geschakeld tussen verschillende opties.

Voor meer informatie:
Jaap Vreugdenhil
Ampowr
j.vreugdenhil@ampowr.com
www.ampowr.com

Publicatiedatum: